De gevolgen van financial lease voor je hypotheek

21 mei 2021 overig
chrysler

Wanneer je voor jouw bedrijf een financial lease afsluit noemen we dit een zakelijke lening. Wanneer je een lening afsluit wordt deze bijna altijd geregistreerd bij het BKR: Bureau Krediet Registratie. Op het moment dat je een BKR-registratie hebt kan dit gevolgen hebben voor je hypotheek. We leggen deze gevolgen graag aan je uit. 

Financial lease afsluiten

Wanneer je een financial lease afsluit betaal je jouw auto in maandelijkse termijnen. Je hoeft hierdoor geen grote investering in één keer te doen waardoor je meer financiële ruimte overhoudt om je bedrijf te laten groeien. Wanneer je een financial lease afsluit kun je ook profiteren van verschillende fiscale voordelen. Zo kun je (alleen bij btw-auto’s) de btw terugvorderen. Daarnaast zijn ook andere kosten zoals investerings- en rentekosten aftrekbaar. 

Bij een financial lease ben je zelf direct 100% economisch eigenaar van je leaseauto. De financierder blijft zolang het leasecontract loopt echter nog wel juridisch eigenaar. Op het moment dat het leasecontract ten einde loopt en alle termijnen plus het eventuele slotbedrag betaald zijn ben je zelf volledig economisch én juridisch eigenaar van de auto.

Lopende financial lease en hypotheek afsluiten 

Wanneer je dus een financial lease afsluit komt daar financiële verantwoordelijkheid bij kijken, je moet tenslotte iedere maand een vast leasebedrag betalen. Hierdoor kan een zakelijke leaseauto ook invloed hebben op de aanvraag voor een hypotheek. Op het moment dat je een hypotheek wilt afsluiten om bijvoorbeeld een huis te kopen of een verbouwing te financieren wordt er (bijna altijd) door de kredietverstrekker gekeken in het BKR-register. In dit register wordt gekeken of je al leningen hebt lopen. Wanneer dit het geval is, zoals bij een financial lease, kan dit bedrag in mindering worden gebracht op je hypotheek. Een BKR-registratie hoeft echter niet negatief te zijn. Het BKR registreert onder meer of je de rekeningen op tijd betaalt en of je betalingsachterstanden hebt. Als dat laatste niet het geval is, en je een positieve score hebt, kan dit ook een positief effect hebben op latere kredietaanvragen.

Een zakelijke financial leaseauto kan dus ook gevolgen hebben voor een (privé) hypotheekaanvraag. Hiermee wil de kredietverstrekker voorkomen dat dat je financiële problemen krijgt en niet meer kan betalen. Zo heeft de kredietverstrekker meer zekerheid dat jij je vaste lasten op tijd kan betalen en hoef jij je als klant geen zorgen te maken of je de lasten kunt dragen. 

Eerst een hypotheek afsluiten en dan een leasecontract? Of juist andersom?

Veel (startende) bedrijven en zzp-ers die graag een hypotheek willen afsluiten, maar ook een leaseauto willen gaan rijden, vragen vaak eerst de hypotheek aan. Door eerst de hypotheek aan te vragen hebben andere leningen zoals, de financial lease geen invloed op het (maximale) bedrag van de hypotheek. 

Kredietverstrekkers raden dit alleen niet aan. Op het moment dat je een maximale hypotheek afsluit én een leaseovereenkomst kan dit financiële stress met zich meebrengen. Voor de kredietverstrekker, maar ook voor jezelf is het vervelend als je niet kunt voldoen aan het betalen van je leningen. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je leaseauto gedurende de hele looptijd het onderpand blijft. Als je het maandelijkse leasebedrag niet kunt betalen is er een kans dat je auto ingevorderd wordt en je met een boete wegens contractbreuk achterblijft. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met je maximale maandelijkse financiële draagkracht. Daarnaast is het belangrijk om geen onnodige risico’s te nemen. 

Doordat het afsluiten van een financial lease gevolgen kan hebben voor jouw (toekomstige) hypotheek begrijpen wij dat het erg lastig kan zijn om jouw maandelijkse leasebedrag vast te stellen. 

Onze leaseadviseurs zijn op de hoogte van de meest gunstige voorwaarden en adviseren je hier graag bij. Neem gerust contact op of Bekijk ook ons aanbod zakelijke financial leaseauto’s.