Koopdatum zou de bijtelling moeten bepalen

03 december 2021 Achter-de-schermen
chrysler

In 2022 zal de bijtelling voor elektrisch rijden worden verhoogd door de bijtellingsgrens verlaging tot 35.000 euro. Echter met de wereldwijde leveringsproblemen is de kans dus hoog dat als je een nieuwe auto aanschaft deze pas in 2022 wordt geleverd, waardoor je dus te maken krijgt met een hogere bijtelling. Volgens de VZR(vereniging zakelijke rijders) kan dit anders. Hoewel Nederland als een voorbeeld wordt gezien in Europa voor het bevorderen van elektrisch rijden, werd op Prinsjesdag 2021 bekend gemaakt dat de bijtellingsgrens wordt verlaagd van 40.000 euro tot 35..000 euro. Al blijft de stapsgewijze verhoging van de bijtelling wel zoals het is.

Leveringsproblemen

Momenteel heeft de hele wereld te maken met een te kort aan elektronische chips, en dit heeft dan dus ook een sterke invloed op de auto markt. Dat wil zeggen dat je de keus hebt tussen een beperkte voorraad of je krijgt te maken met een levertijd die soms wel oploopt tot 18 maanden. Er zijn enkele gevallen waarbij je de auto van jouw keuze snel geleverd kan krijgen om als nog gebruik te maken van de bijtellingskorting van 2021.

Om deze reden pleit de VZR ervoor om de aankoopdatum de bijtellingskorting te laten bepalen. Aangezien je op dat moment hebt gekozen voor de auto en dan zou dus op dat moment de bijtelling moeten gelden. Hierdoor zou er dan dus ook meer duidelijkheid worden gecreëerd en weten zakelijke rijders waar ze aan toe zijn. Dit is met de huidige situatie niet het geval.