Het verschil tussen een B.V., VOF en eenmanszaak.

24 maart 2020 overig
chrysler

Het verschil tussen een B.V., VOF en eenmanszaak.
Wat is het verschil tussen een B.V., VOF en eenmanszaak?

Wat houdt een B.V. in?
Een B.V. wordt voluit een Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid genoemd. Met ‘besloten’ wordt bedoeld dat er een vaste groep van personen is die aandeelhouder zijn. Het kapitaal van de BV is in aandelen verdeeld. De aandeelhouders bezitten samen 100% van de aandelen. In de praktijk komt het vaak voor dat er maar één aandeelhouder is. Dit wordt een DGA (directeur/groot-aandeelhouder) genoemd.

Wat houdt een VOF in?
Een VOF is een rechtsvorm waarbij meerdere ondernemers een bedrijf kunnen starten. 
Het is geen rechtspersoon. De eigenaren zijn zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. 
Een vof is een zogenaamde personenvennootschap, als tegenhanger van een kapitaalvennootschap, zoals een BV of NV. Personenvennootschappen worden gevormd op basis van een overeenkomst tussen de oprichters. Andere personenvennootschappen zijn de maatschap en de commanditaire vennootschap.

Wat houdt een eenmanszaak in?
De eenvoudigste rechtsvorm,  de meest gebruikte, is de eenmanszaak. Dit betekent dat er maar één persoon eigenaar is en verantwoordelijk voor het bedrijf. Dat maakt het juridisch eenvoudig. De eenvoudigheid en de belastingvoordelen zijn de belangrijkste voordelen. Het belangrijkste nadeel is dat je als ondernemer met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van het bedrijf.

Bij Financial Lease zijn er een paar kleine punten waar op gelet moet worden. Bij een eenmanszaak lease is er geen zorg aan de man. Bij een VOF moeten alle twee de eigenaars tekenen. en bij een B.V. kunnen er jaarcijfers nodig zijn. Maar dit vindt meestal niet plaats. Wij helpen je graag verder!