Welke lease vormen zijn er?

28 juli 2020 Aankooptips
chrysler

Welke lease vormen zijn er en wat houden de verschillende lease vormen in?
In het volgende leggen we de 3 lease vormen die er zijn. Het schept namelijk vaak verwarring. Wat is private lease? Wat is operational lease? En wat zijn alle verschillen tussen financial lease, operational lease en private lease. Wij leggen het je graag uit! 


Lease vorm : Financial lease (zakelijk leasen)
Financial lease is dé zakelijk vorm van lease.
Dit houdt in dat je een auto leaset die je in termijnen afbetaald. Het aantal termijnen waar je tussen kunt kiezen hangt af van de leeftijd van de gekozen auto. Zo is er de mogelijkheid om tussen 12, 24, 36, 48 , 60 of 72 maanden te kiezen. Het bedrag wat je maandelijks betaald, hangt hier ook van af, maar ook van de totaalprijs van de auto. Hoe veel je aan kunt betalen en een eventueel slot termijn.
Het voordeel van financial lease is dat je zelf economisch eigenaar bent van de auto, hier zelf ook een verzekering op neemt en dus ook schade vrije jaren mee op kunt bouwen. Echter, blijft de bank wél juridisch eigenaar tijdens de looptijd van het lease contract. Wanneer alle termijnen afbetaald zijn en het eventuele slottermijn betaald is, is de auto helemaal van jou zowel economisch als juridisch. Zelf vergelijken wij het altijd met de hypotheek van een huis. Deze is volledig van jou op economisch gebied. 

Lease vorm : Operationele lease
Operationele lease is het all-in leasen van een auto. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor de wegenbelasting, verzekering en onderhoud en reparatie van de auto (tegen de juiste prijs). Ook hier zit een looptijd aan vast en vaak ook een maximaal te rijden kilometers per jaar of maand. De leasemaatschappij is economisch en juridisch eigenaar van de auto en zal dit ook blijven. Dit wil dus zeggen dat wanneer je alle termijnen betaald hebt, voor hoe lang afgesproken is, het contract gewoon beëindigd wordt. De geleasede auto blijft bij een dealer van de leasemaatschappij mits je afspraken hebt gemaakt over een afkoopsom. Operational lease is dus vergelijkbaar met het huren van een appartement bijvoorbeeld! 

Lease vorm : Private lease
Private lease is de lease vorm voor het particulier leasen van een auto. Deze betaal je ook in termijnen, zonder dat de auto van jou is. Hier bouw je dus ook geen schade vrije jaren mee op. Wél zijn alle kosten van je auto inbegrepen in het maandelijkse bedrag. Dus mocht je schade rijden, zit de verzekering hier bij. Mocht de auto onderhoud nodig hebben, dan betaalt de lease maatschappij dit ook. De auto zal echter nóóit van jou worden bij Private lease.

Uit onze eigen ervaring heeft financial lease de voorkeur. De snelheid, eenvoud en beheerders aspect geven het een betrouwbaarheid waar men dus uiteindelijk ook, na aflossing, de auto kan verkopen. Het enige wat hiervoor ook nodig is, is geen negatieve BKR en een KVK nummer!